1 Kasım 2014 Cumartesi

Büyük Çelişki

Merhabalar. Bugün sizlerle deney yapan/yapmayan markaları araştırırken karşılaştığım, kafamı kurcalayan ve doğrusunu yanlışını çözemediğim bir durumu paylaşmak istiyorum.

Peta'nın güncellenmiş listesinde hala deney yapıyor olarak yer alan Loreal, kendi internet sitelerinde yapmış oldukları açıklamada artık hayvanlar üzerinde deney yapmadıklarını belirtiyor. Ciddi anlamda kafam karıştı
ama Peta'ya güvenip Loreal almamaya devam etmeyi düşünüyorum. Tabi Peta'dan da aynı açıklama gelirse tekrar kullanmaya başlayabilirim belki bir gün. Loreal'in sitesindeki açıklama şu şekilde; http://www.loreal.com/csr-commitments/loreal-answers/the-question-of-animal-testing.aspx

Onun dışında Rimmel London markası Peta'nın ne deney yapanlar ne de yapmayanlar listesinde yer almamasına rağmen internette hayvan deneyleriyle alakalı hangi sayfaya baksam deney yapıyor olarak bahsediliyor. Ancak yine firmanın kendi sitesindeki açıklamaya göre deney yapmadıklarını söylüyorlar. Açıklamaları; http://uk.rimmellondon.com/coty-page/animal-testing

http://uk.rimmellondon.com/rimmel-animal-testing-popup

Bu tarz durumlar mevcutken diğer yanda da hayvan deneyi yapmıyor diye bayıla bayıla kullandığım Flormar'ın %51 hissesinin 2012 yılında Yves Rocher'a satıldığını öğrenince ve de Yves Rocher'ın Çin pazarında olduğunu bilince büyük bir hayal kırıklığı yaşadım. Artık aksi ispatlanmadığı sürece Flormar ürünlerini almamaya çalışacağım. (Pembe Defter'in video açıklamasında bilgiler mevcut)
Bununla ilgili haberler de verdiğim bağlantılarda mevcut;
http://www.milliyet.com.tr/fransiz-kozmetik-devi-flormar-i-cantaya-atti/ekonomi/ekonomidetay/16.08.2012/1581639/default.htm

http://ekonomi.haberturk.com/is-yasam/haber/795123-ruslar-kozmetigi-yiyor

http://www.milliyet.com.tr/amsterdam-flormar-in-gozbebegi/ekonomi/detay/1787158/default.htm

Şöyle ki bu Flormar'ın deney yaptığı anlamına gelmiyor. Sakın bir yanlış anlaşılma olmasın. Flormar deney yapmazken, sahibi olan Yves Rocher şirketi Çin pazarında. Çin'in yasaları gereği orada satılan kozmetik ürünleri de hayvanlar üzerinde denenmek zorunda. Bu durumda Yves Rocher kendisi deney yapmasa bile başka birilerine deney yapması için yetki vermiş oluyor.

Bu durum aynen Peta'nın deney yapmayanlar listesindeki The Body Shop için de geçerli. Kendisi deney yapmıyor ama sahibi olan Loreal deney yapıyor.

Yani Flormar'ı bu konuda direk suçlu gösteremeyiz. Çünkü Peta'nın onay verip listesine almış olduğu bir marka bile aynı durumda. Ben sadece dolaylı yoldan da olsa param deney yapanlara gitmesin istediğim için artık almamaya çalışacağım.

Eğer siz sahibi olan şirketin suçunu bu firmalara yüklemek istemeyip almaya devam edecekseniz de, evet teorikte bu firmalar hayvan deneyi yapmıyorlar hala, o yüzden o bakış açısıyla yaklaştığınızda hala alıp kullanmaya devam edebilirsiniz.

Hayvan deneyleri konusunda izlediğim videolarıyla bilinçlenmemi sağlayan çok da severek takip ettiğim Bilgentolis'in bu videosunda daha ayrıntılı bilgi bulabilirsiniz.

Yazımı okuduğunuz için çok teşekkür ederim. Bir sonraki yazımda görüşmek üzere kendinize iyi bakın! :)

2 yorum:

♥ Bak en çok bunlar okundu ;)