27 Haziran 2016 Pazartesi

Blog Nedir? Blogger Kime Denir?

    Herkese merhaba!

    Uzun zamandır sosyal medyada bazı terimlerin çok yanlış kullanıldığı dikkatimi çekiyor. Bilinçli olarak değil ama ortada bir bilgi eksikliği olduğu için yanlış anlamlarda kullanıldığını düşünüyorum. Özellikle "blog" ve "blogger" kelimelerinin çok farklı anlamlarda kullanılması ben de kendi çapımda amatör de olsa bir blog yazdığım için bana rahatsızlık verdi. Dilim döndüğünce "Blog ne demek? Blogger kime denir?" bunları açıklamaya çalışacağım size. ☺

Blogger

    Kelime anlamlarına falan girmeden direk olarak kendi anladığım şekilde, kendi yorumumu da ucundan katarak yapacağım açıklamalarımı.

    Blog için bir web güncesi diyebiliriz. Temel olarak Google'ın bizler için sağladığı bir servis Blogger, ancak Wordpress ve benzeri siteler üzerinden de web sitenizi açıp kendi günlüğünüzü oluşturabiliyorsunuz. Bu web günlüğünüzdeki (yani bloğunuzdaki) paylaşımlar tamamen sizin kendi ilgi alanlarınız hakkında oluyor. (Stil, seyahat, kozmetik, yemek tarifleri gibi...)

    Bir üst paragrafta da dediğim gibi bir web sayfası gerekiyor bunun için. Misal benim şuan size yazdığım Blogger'a ait olan bu sayfa gibi. Yani özetle blog, bir sosyal medya hesabı değil bir web sayfasıdır. Sadece instagram hesabı açıp sonuna "blog" kelimesi ekleyen hesaplara denk gelince bu konuda büyük bir bilgi eksikliği olduğunu ve blog kelimesinin çok yanlış anlamlarda kullanıldığını fark edip bu yazıyı yazma gereği duydum.

    Blogger ne demek peki? Hobi olarak bu işe başlayan, yayın yapmaktan, bir şeyler yazmaktan zevk alan kişi. Yani blog yazarı. Bu yazar kişisi blog yazmaya gerçekten yazmayı sevdiği için, bir hobi olarak başlar, bu işi keyifle yapar ve bunu da okuyucuya yansıtır. (Çıkar gözeterek bu işe başlamak hobiden ziyade biraz kötü niyet gibi geliyor bana. Son dönemlerde özellikle kozmetik üzerine yazan blogların -veya bilgi eksikliği sonucu kendini blog olarak adlandıran instagram hesaplarının- bazılarında ne yazık ki bu kötü niyeti belirgin şekilde gördüğümü üzülerek söylemek zorundayım.)

    2 yıldır sizle paylaşımda bulunduğum bu bloğa Adsense reklamı dahi eklememiş biriyim. Yazmayı sevdiğim için yazıyorum, ama bu tarz kötü niyetli kişilerin bloggerlığı çevreye tanıtma şekli yüzünden bana da "Bedava ürün için mi yapıyorsun bu işi?" veya "Kaç para kazanıyorsun blogdan?" gibi sorular geliyor zaman zaman. Bu durumlarda hevesimin kaçtığını ve incindiğimi söylemek zorundayım.

    Bu iki sorunun cevabına gelince de, hayır onun için yapmıyorum. Para falan da kazanmıyorum buradan, benim kendi mesleğim var, diş hekimiyim. Burada paylaşım yapmak da benim hobim. Blog yazarlığı mesleğim değil, beni rahatlatan bir hobi. ♥ O yüzden para kazanma gibi bir beklentim 2 yıl önce de yoktu, şimdi de yok.

Umarım blog ve bloggerlık hakkındaki doğru bilinen yanlışlara bir açıklık getirebilmiştir bu yazım. Bana vakit ayırdığınız için teşekkürler. Sevgiyle kalın! ♥


ginepig
Ginepig Lily'den sevgiler! ♥

20 yorum:

  1. Eline sağlık çok doğru bir yazı olmuş. Aynen katılıyorum. Bundan 2 - 3 yıl önce yani instagram bu kadar atağa geçmemişken bazı şeyler daha normaldi. Hatta ben de özendiğimden "blog mu açsam? insanlar tarafından okunmak, ortak bir paydada buluşmak zevkli görünüyor" diye düşünüyordum. Ama şimdi instagram çıktı mertlik bozuldu. Şahsen bana da instagramda okumak daha kolay geliyor ve bazı kişiler hariç blog okumuyorum daha doğrusu zamansızlıktan okuyamıyorum. Ama instagramda da işin suyunu çıkardılar. Elini sallasan "blogger(!)"a çarpıyor. Kişinin kullandığı ürünleri yorumlaması güzel bir şey elbette. Ama bazıları ki var ki insan düşünmeden edemiyor "bir insan herşeyi mi beğenir? hiç mi beğenmediği ürün olmaz? Firmalara yaranmak uğruna seni takip edenlere saçma sapan bir ürün için para harcatmak reva mı? " !

    YanıtlaSil
  2. Elini sallasan blogger(!)'a çarpıyor aynen ama neye göre blogger, kime göre blogger? :D Sadece kişinin kendini blogger olarak nitelendirmesi blogger olmak için yeterli olmuyor maalesef. :) Evet bir de o yönü var, tüm ürünler o kadar güzelse zaten yorumlamaya gerek yok. :D

    YanıtlaSil
  3. Anlamak isteyenler için oldukça açıklayıcı bir yazı olmuş.
    Yazık ki anlatmak çok güç.
    Son zamanlarda o kadar çok mesaj ve yorum aldım ki gelen Pastel kutusu yüzünden. Bloguna 3 yazı girmiş "ben de bloggerım bana niye göndermediler" diye soruyor. Benim blogumda 500 yayın var ve ben hala blogger olduğumu bu kadar net söyleyemiyorum.
    Blogu olmadan blogger olduğunu söyleyenlere diyecek hiç lafım yok zaten. Niyet belli amaç belli.
    Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler. :) Aynen öyle, niyet ve amaç ortada ne yazık ki. :/

      Sil
  4. Güzel bir noktaya değinmişsiniz.Dört yıla yakın bir süredir blog yazıyorum ancak bu yılki kadar sorgulama yaptığım olmamıştı.Öyle hesaplara denk geliyorum ki adeta firma avcısı gibi gözünü açmış bekliyor.Sayfalarında bir tane kendilerine ait alışverişleri yok.Aslında ne yaptıklarından çok blogger tanımını kirletmeleri beni rahatsız ediyor ve bu işin sonunun nereye gittiğini gerçekten çok merak ediyorum ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen öyle, sizin de dediğiniz gibi blogger tanımını kirletiyorlar ve insanlar bu sefer tüm bloggerlar hakkında aynı kanıya kapılıyor. Ciddi anlamda rahatsız etmeye başladı bu durum son zamanlarda çoğu bloggerı. :(

      Sil
  5. Elinize sağlık çok güzel bir yazı olmuş.

    YanıtlaSil
  6. "Blogger ne demek peki? Hobi olarak bu işe başlayan, yayın yapmaktan, bir şeyler yazmaktan zevk alan kişi. Yani blog yazarı. Bu yazar kişisi blog yazmaya gerçekten yazmayı sevdiği için, bir hobi olarak başlar, bu işi keyifle yapar ve bunu da okuyucuya yansıtır. (Çıkar gözeterek bu işe başlamak hobiden ziyade biraz kötü niyet gibi geliyor bana...)"

    Bunun altını çizdiğin için seni canı gönülden kutluyorum. Hobi ile para kazanmaya karşı değilim. Önemli olan işinin hakkını vererek sana güvenen okuyucuna ihanet etmemektir. Ne yazık ki bunu birçok sözde blogger yapıyorlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim güzel yorumunuz için. :) Aynen katılıyorum söylediklerinize. ♥

      Sil
  7. Güzel bir yazı olmuş emeğinize sağlık

    YanıtlaSil
  8. Bloglarımız bizim hobimiz kaçış noktamız bu işi para kazanmak için yapmaya başlayanlar zaten bir süre sonra sıkılıp bırakacak gene elde avuçta bir avuç blogger kalacak çok güzel olmuş canım:))

    YanıtlaSil
  9. O kadar güzel bir yazı olmuş ki... Web site düzenlemelerinden anlamayan fakat instagram üzerinden çok değerli paylaşımlar yapan arkadaşlarım var, onları severek takip ediyorum ve lafım da yok onlara karşı. Fakat dediğin gibi kötü niyetlileri o kadar çok ki, iyi ki yazıyorum!

    YanıtlaSil
  10. insanlar blog yazmayı bedava hediye kapmak olarak görmeye başladı ne yazık ki son zamanlarda :-(( sadece instagram hesabından bir kaç paylaşımda bulunan ya da snapchatte ürün anlattım hadi gelin diyen blogger oluyor ve firmalardan rahatça ürün isteyebiliyor bunun ayırımını yapmak da bize kalmış tabi..

    YanıtlaSil
  11. bu konuda saatlerce konuşabilirim, o kadar çok söylenecek şey var ki. Yaklaşık 8-9 yıldır blog yazıyorum ve artık kimsenin bana bu tarz saçmalıklarla gelmesine izin vermiyorum. İşimiz ortada, diğerlerinin zamanla kendi kendilerini yokedeceğini ümit ediyorum.

    YanıtlaSil
  12. çok güzel bir konuya değinmişssiniz tebrik ederim bende 4 senelik blog ve mekan yazarıyım aynı zamanda bilgi işlem kokenlıyım. işim gereği ben blog olayında sosyal medya da kendimi geliştirmek için başladım ama su 4 senede gördüklerim yuzunden bazı yerlerde geri adım attım. Durustluk ve samimiyetten yanayım bu olay olmayınca uzaklasırım otomatikman .Bloggerların kendi aralarında ki hırs ve rekabeti görünce şaşırıyorum. Ben kendi adıma söyluyorum hiç bir blogger arkadasımla rekabet etmiyorum. Hepimizin blogu var neticede :) neyse konusulcak o kadar sey var ki sıgmaz :) sevgilerimi gönderiyorum.

    YanıtlaSil
  13. Ben her gün saatlerce yazan ve çalışan bir bloggerim. Ve gerçekten sadece sevdiğim için yazıyorum. Yazmanın ticareti olmaz bence. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  14. emeğine sağlık, güzel paylaşım..

    YanıtlaSil
  15. bunun farkında olup, instagramdaki hesaplarla kendilerine blogger demeye utananlar 'instablog' terimini çıkarttılar sanırım. pek bi farkı olduğunu düşünmüyorum ama. blogger olmak için eline klavyeyi alıp biraz emek harcayıp blog yazmak gerekiyor.
    ellerine sağlık.

    YanıtlaSil

♥ Bak en çok bunlar okundu ;)