2 Mayıs 2016 Pazartesi

Evcil Hayvan Edinmek

    Merhaba! ☺

    Dikkatimi çeken, düşüncelerimi sizlerle paylaşmak ve fikirlerinizi almak istediğim bir konu var; evimizi bir hayvana açmak, onu sahiplenmek. Buna karar verirken bazı şeylere dikkat edilmesi gerektiğini düşünüyorum, hangi durumlarda sahiplenilmesi beni rahatsız ediyor bunu paylaşmak istedim sizle.

evcil hayvan

    O hayvan sahiplenildiğinde artık "hayvan" değil "ailenin bir bireyi" gözüyle görülebiliyor mu? Bu çok önemli bence. Nasıl ki çocuk yapma kararı alıp bir bebek sahibi oluyoruz, onu büyütüyoruz, yetiştiriyoruz, elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyoruz; sahiplendiğimiz canlı da bizim aynı türden olmadığımız bir evladımız aslında. Bizi ailesi olarak gören, bize karşı saf sevgi duyan bir can... Masum, günahsız bir can. ♥


    Onun ihtiyaçlarını karşılayabilecek miyiz? Ona vakit ayırabilecek miyiz? Onla ilgilenebilecek, oyun oynayabilecek, yeri geldiğinde pislettiği yerleri temizleyebilecek zamanımız var mı? Hepsinden önemlisi onun bize karşı beslediği sevgiyi biz ona besleyebilecek miyiz?

pet, hayvan

    Ne olursa olsun, kader onu bizden ayırana kadar, onu can taşımıyorcasına sokağa atmayacağımıza dair hem ona hem kendimize söz verebilecek miyiz? Bu davranışı yapmak ciddi anlamda çok canice. Açlıktan öleceği, kendini koruyamayacağı kesin ev ortamında bakılan bir hayvanın sokağa atıldığında. Aynı şey öz çocuğumuzun veya bizim başımıza gelse ne yapardık? Her canlıya bunu düşünerek yaklaşmak gerektiğine inanıyorum.

    Bunlardan daha ilginç bir sebep olarak da hayvanı hevesle alıp tüy dökmesini bahane ederek evden postalama çabaları. Ortada bilimsel bir gerçek var. O hayvancağız parazit taşımıyorsa tüyü sizin için zararlı değildir, tabi alerjiniz yoksa.

    Eğer ki hayvanları çok seviyorum ama ona ne vakit ayırabilirim ne de evimde güzel bir yaşam sunabilirim diyorsanız da hayvan sahiplenmemek hem sizin için hem de o canlı için en doğru karar olacaktır. Bunun yerine vakit buldukça sokaktaki canları severek, besleyerek veya barınaklara yardımlar yaparak sevginizi yaşayabilirsiniz. Bir canı alıp sıkılınca sokağa atmaktan çok daha güzel olmaz mı sokaktaki canları beslemek ve imkanınız doğrultusunda onlara yardımda bulunmak?

6 yorum:

  1. evcil hayvan beslemeye karşı değilim ama onunla mükemmel ilgilenmek ve zaman ayırmak gerekiyor. Çok bağlanıyorsun tabi kaybettiğin zaman büyük üzüntü oluyor ama yaşadığın anılar da unutulmuyor.

    YanıtlaSil
  2. benim kedim vardı ama maalesef pencereden düştü ve öldü :( ama ona sahip olmak o kadar güzel bir duyguydu ki halen unutamıyorum.

    YanıtlaSil
  3. Kofte adinda dunyalar tatlisi bi oglumuz var golden kendisi bi da demek ki cok cok tuy cok enerji ilk geldiginde zorlugunu falan bilmiyorduk bahcede de yasadi evin icinde de simdi 2 yasini doldurucak 2 yildir iyisiyle kotusuyle hep birlikteyiz kotu tarafi bazen tuyler:) cook cok enerjik bikere sabah aksam bahcede ya da evde fark etmeksizin cikarmak zorundayiz eziyet baska turlusu mumkun degil kendimiz icin bazen bakkala gitmeye usenirken onun icin cikmak zorundayiz mesela aslinda su da cok onemli bi konu herkes kendi enerji seviyesine gore bir canli ya da kopek olacaksa sahiplenmeli kedi bakimi cok daha zahmetsiz tabi ko tuyleri bunun disinda tutuyorum biyerden biyere tasima ve disari cikmama konusu zaten on numara bi kopek sahibi gozunden😄 Bizimki zaten bizim kadar her turlu cok zor oluyor ama gordugumuz o sevgi biyere gidince dondugumuzdeki halleri tum zorluklari siliyor gozumuzden cocugum o gercekten benim ve allah omur verdikce en iyi sekilde bakmaya calisicaz ona omrunun uzun olmasi mutlu bi hayat gecirmesi tek dilegimiz hayvan beslemek gercekten baska bir sey :) ama senin de soyledigin gibi o hayvana eziyet etmenin luzumu yok bir seye baslasiysan sonuna kadar devam ettir zira cocuk bakimindan daha zor bir sey bunu goze alabiliyorsan sahiplen eger goze almissan zaten fazlasiyla olumlu karsiligini goruyorsun:)

    YanıtlaSil
  4. gerçekten kolay değil severek yapılacak bir şey özellikle evde köpek bakımı tüy en basit olanı bence süpürürsün yada yapışkanlı kağıtla temizlersin bazen sinirlenir bir şeyleri kemirir eve gelene atlar sevsin diye korkan var korkmayan anlamaz herkes onu sevsin ister hastalıkları ayrı her yere götüremezsin o yüzden sende gidemezsin koltukta uyuyayım dersin hadi odaya gidelim yatalım diye çekiştirir vc gidersin karşına oturur sev der patisiyle:)

    YanıtlaSil
  5. http://sadecenilgun.blogspot.com.tr/ eklemeyi unuttum buradan da bakabilirsiniz neler yapar diye :)

    YanıtlaSil
  6. çok güzel ve anlamlı bir yazı olmuş, katılıyorum söylediklerinize.. benim de bir kedi kızım var dünya tatlısı, ödüm kopuyor basına bir şey gelecek diye... blog keşif etkinliğinden geliyorum, sizi takibe aldım ben de beklerim, sevgiler..

    YanıtlaSil

♥ Bak en çok bunlar okundu ;)