11 Ağustos 2015 Salı

Tüketim Toplumu Olmaya mı Yönlendiriliyoruz?

    Herkese merahaba! :)

    Bu yazıyı hazırlamayı uzun zamandır düşünüyordum, bu durumu fark edeli pek de kısa zaman olmadı açıkçası. Bugün, şu noktada etrafıma baktığımda gördüğüm manzara hiç de iç açıcı değil, bu da beni artık bu yazıyı yazmaya yönlendirdi. Biliyorum bu yazıyı okuduğunda bana hak verseniz bile hayatınızı birden bu doğrultuda değiştiremeyeceksinizdir belki, ya da biliyorum "Bu kız ne zırvaliyi yeaaa" diyenleriniz olacak. Sadece 1 dakika durun ve düşünün. Bu yazımı okuyup bitirin ve ardından durup düşünün.



    Gayet ihtişamlı kozmetik ürünü reklamlarıyla dolu her yer. Her reklamda, her okuduğumuz blog yazısında veya kız arkadaşlarımızla sohbetlerimizde iştahımız kabardıkça kabarıyor. "Ay Dı Bılmın yeni paleti mi çıkmış neeee?! Hemen almalıyım!" veya "Fılırmırda indirim varmış! Ayy koş kız koş!" gibi... :) Peki ya evdekiler? Zaten evde 10 tane paletimiz yok mu? 11. niye? Bir durun düşünün. İsterse %90 indirimde olsun. "Benim bu ürüne ihtiyacım var mı?" deyin. Yahu zaten zavallı bir paletcağızın ömrü ne kadar ki? 12 AY! E siz aldınız da aldınız, 15-20 tane palet var elinizde diyelim. Siz 12 ayda bu 15 paletin 15'ini de bitirebileceğinize inanıyor musunuz? Bitirebiliyorsanız vallahi tebrikler! Bükemediğim eli öperim. Ya o süre 12 ayı da geçecek, ürün bozulmuş mu bozulmamış mı kaç çeşit bakteri üremiş içinde bilmeden kullanmaya devam edeceksiniz ya da aldıklarınız 12 ay sonra çöpe gidecek...




    Onun yerine kullanabileceğimiz kadar alsaydık peki? "İhtiyacımız kadar" olanı yani. 12 ay sonra güzel güzel paletlerimizi bitiririz, artan parayla da mutfak alışverişi mi yapıyoruz, kıyafet mi alıyoruz(ki onu da abartıp giymeyeceği şeyleri dolduranlar var eve, aynı konu kıyafet alışverişi için de geçerli ne yazık ki kendimizi kaybediyoruz), çocuklarımızın okul masrafını mı karşılarız, kitap mı alırız yoksa sahipsiz sokak hayvanlarına mı yardım ederiz o parayla bilmiyorum. Her ne yaparsak yapalım o paranın 12 ay sonra "bitirilememiş bozuk bir palet" olarak çöpe gitmesinden iyidir. Ha tabi sadece palet de değil günah keçisi olarak onu seçmiş olsam da bu ürün far olur, ruj olur, maskara olur, eyeliner olur, el kremi olur... Hangi makyaj malzemesi veya kişisel bakım ürünü olursa olsun...



    "Sana ne be param var alıyorum?" derseniz benim duyacağım cümle bu olmaz da "Sana ne be ben enayiyim paramı çöpe atıyorum?" olur. Sırf siz mi? Yok yok asıl ben enayiyim ben! Ben almıyor muyum sanıyorsunuz her gördüğüm, beğendiğim makyaj malzemesini? Her kadın gibi ben de bayılıyorum alışverişe, makyaja, bakıma... Hatta bulunca havada kapıyorum valla! :) Gel gelelim ki hem kendime hem de çevreme şöyle bir göz attığımda bu tüketim çılgınlığının başını alıp gitmiş olduğunu ve maksimum düzeyde de gereksiz olduğunu fark ettim. Hele de bizim gibi ortalama gelir seviyesi yerleri süpüren bir ülkede...


    Sonuç olarak duyarlılık mı dersiniz, herkesin işine burnunu sokmak mı dersiniz, "senin haddine mi be sana ne?" mi dersiniz bilmiyorum. Ne derseniz deyin, bu yazıyı yazmasam bu gece rahat uyuyamazdım, başımı yastığa rahat koyamazdım onu biliyorum. Makyaj yapmaya, bakımlı olmaya her zaman devam tabi ki! ♥ Sadece kendi sağlığımıza, çevremize ve elimizdekileri israf etmemeye ufacık da olsa dikkat ederek... :)) 

    Ben bu yazıyı yazdım buraya koydum. İsteyen buradan bir şeyler alır, bu kurulmaya çalışan gereksiz düzene bir dur der; istemeyen de aman be ne zırvaladın Simge, ömrümden ....dakika ....saniye çaldın der. Karar sizin :)

    Bana vakit ayırıp okuduğunuz için çok teşekkür ederim. Bir sonraki yazımda görüşmek üzere, sevgiyle kalın! :)

37 yorum:

  1. Hah şöyle... Kral çıplak yahu, söylensin bunlar da tabi ki, ağzına sağlık kardeşim...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim ablacığım :)) Tutamadım içimde daha fazla valla :))

      Sil
  2. Noktasına virgülüne imza atabilirim izninle. Instgrmda dediğim gibi ben biraz da görgüsüzlük olarak algılıyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim :) Evet o boyuta getirenler var ne yazık ki :(

      Sil
  3. Bu kız çok doğru şeyler zırvaliyi eğer bu zırvalamaksa tabii :D Gelelim yazının konusuna bence yönlendirilmiyoruz tam anlamıyla tüketmemiz,ekonomik anlamda piyasayı canlandırmamız kısaca çarkın bir parçası olmamız isteniyor.Tüketmek ihtiyaçtan doğar tabii ki ama senin de verdiğin örnekten yola çıkarak far paleti tüketimi çok da kolay olmayan bir ürün.Her marka ürün pazarlamanın yolunu tüketim eğilimini sanal da olsa arttırmak,bunun için de böyle bir dünya yaratmaktan ibaret olduğunun farkına vardı son 10 yılda.Her gün yeni bir firma yeni bir ürün sunuyor piyasaya.Amaçları pazarlamak daha da önemlisi piyasada tutundurmak olduğu ve kısa sürede atağa geçebilmek için minik indirim oyunlarına gidiyor.Hele ki kozmetik için konuşursak biz kadınların biraz da hassas olduğu bu yüzden de açık verdiğimiz bir nokta.Konu kozmetik ve bakım ürünleri olduğunda maalesef sözüm doğrudan sana değil tabii ama bu işte firmaların en önemli güçlerinden biri de son zamanlarda blog sahibi kişiler.Onlara gönderilen minik hediyeler,tanımlanan indirim kodları aklıma ilk gelen oyunun küçük parçaları.Diyeceksin ki o zaman sen de gelme oyuna.Evet işte burada devreye her kişinin önce akıl ve ekonomik gücü sonra da iradesi giriyor.Her ürüne ihtiyaç diye yaklaşmak sağlıklı bir yaklaşım olmasa gerek.Kozmetik bizim için tatlı,pembe bir dünya aldıklarımız bazen bir hiçmiş gibi görünse de gözümüze aslında kapladığı alan anlamında hem evimizde hem de cebimizde ciddi bir yer edinmiş durumda.Konuyu daha uzatırım ama bu yersiz olur o yüzden bu yazıyı yazarak farkındalık sağladığın için kendi adıma sana teşekkür ediyorum Simge.Umarım haddimi aşmamış sen başta olmak üzere kimseyi kırmamışımdır.Benim de bu konuda yazma ihtiyacım varmış demek ki :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haha teşekkürlerr :D Yok canım ne kırması, çok da güzel yazmışsın bayıldım :* Evet ne yazık ki özellikle de son zamanlarda bloglar üzerinden gidiyor bu "tüketici toplum" oluşturma çalışmaları :/

      Sil
    2. Kozmetik ağının tuzaklarına düşmeyelim kızlar her şeyden önce kişinin iradesi önemli :)

      Sil
  4. Kesinlikle haklısın canım. Bir ara bende yapıyordum o işi bu ararlar birşey almadan çıkmaya alıştirdim kendimi .uzun bir süre inceleme yaptıktan sonra gerçekten ihtiyacım olan şeyi almaya çalışıyorum. Yazı için gerçekten eline sağlık:-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen öyle ben de artık bir dur dedim. Al al nereye kadar yahu, sadece ihtiyaç halinde alacağım artık :*

      Sil
    2. Aynen öyle ben de artık bir dur dedim. Al al nereye kadar yahu, sadece ihtiyaç halinde alacağım artık :*

      Sil
  5. Her cümleye tek tek katılıyorum arada farkındalık yaratmak lazım ;)

    YanıtlaSil
  6. Bazı yorumlarımda dile getirmişimdir buna benzer cümleler.. Tabiki gelen cvp sanane param var alıyorum buda benim zevkim senin cebinden mi çıkıyor para vs oluyor.
    Çok saçma geliyor bu kozmetik çılgınlığı deliliği :)
    Ben az ve öz ürünlerden yanayım. Zaten alınan far paleti allık yada ruj çabuk biten ürünler değil insanın elinde bunların 20-30 tane olmasının hiç bir anlamı yok.
    Bir de şöyle bir şey var (çok az bir kısmı bunun dışında bırakıyorum) her blog yazan youtubeda video çeken kendini her yeni çıkan ürünü alma gibi bir zorunlulukta hissediyor neymiş efendim yorum yapıcakmış :) Koleksiyonuna katıcakmış:) Yesinler koleksiyonunuzu :)Herkes birbirini geçme yarışı içinde ayşe naked almış fatma almazsa olmaz çatlar yoksa amanın diğeri yeni çıkan şu ruju tanıtmış öbürü alıp yorum yapmazsa kıyamet kopar. Ömrünüzce bitiremiyeceğiniz kozmetik ürünlerini yatırım olarak gören biriktiren insanların aklına şaşıyorum :) Ama artık fikrimi kendime saklıyorum böyle bir yazı yazmışken fikrimi son kez belirteyim dedim :)
    Daha neler yazarımda sus kızım diyorum kendime:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aayynen öyle, 10 numara 5 yıldız olmuş yorumun canım :) Daha neler neler yazacağız da işte :D :*

      Sil
  7. Yazdıklarınıza katılıyorum farkındalık yaratmanın kimseye zararı olmaz.:))
    Klasik bir kaç parça ile makyaj sorununu halleden biri olarak bu benim ne fazla para harcadığım ne de takip ettiğim bir alan blog takipleri ile içine girdiğim bir dünya .Kendi adıma epeyce de bir şeyler öğrendiğimi söyleyebilirim,ciddi analiz yapanlar da var sayelerinde içeriklerinin ne denli sağlıklı olduğunu öğrenme adına paylaşım yapanlarla yeni bir şeyler de öğreniyoruz bunu da inkar edemeyiz .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Elbette ki, toplumu aşırı derecede tüketmeye yönlendirmediği sürece ürün inceleme,yorumlama olayını her zaman sevmişimdir ve desteklemişimdir zaten :)))

      Sil
  8. Reklamlardaki gibi "olmasa da olur" demeyi bilmek lazim

    YanıtlaSil
  9. Çok güzel anlatmışsın canım ellerine sağlık, aslında cidden ihtiyaç ile lükslerimizi birbirine karıştırıyoruz. Sevgiler :*

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne yazık ki öyle :( Çok teşekkür ederim, sevgiler :* :))

      Sil
  10. Gayet güzel yazmışsın, oldukça bilinçli bi tüketicisin ne mutlu sana^^ Ben de bunu sanırım bu yıl fark ettim ve kendime, irademe "bi dur" dedim. İnsan istiyor çünkü güzel yorumlar yapılan, görselliği olan, cicili bicili bir şeyler almayı, hele ki indirimdeyse asla ihtiyacımız olmamasına rağmen "alayım da kullanırım elbet" zihniyetimiz..Önceden olsa annem Amerika'ya, kardeşim İngiltere'ye gittiğinde ohoooo ne listeler hazırlar verirdim. Hem maddi açından kendimi gereksiz yorup hem çekmecelerimi aylaaaarca kullanamayacağım ürünlerle doldurmak, bakmak mutluluk verirdi. Ama artık rahatsız oluyorum. Taa ne zaman aldığım ürünler çekmecemde öylece duruyor, bitiremiyorum, evet o palet çok güzel ama kullanacak myım? Hayır. dedikten sonra olay benim için bitti. Anneme de kardeşime de hazırladığım listeleri daha başında yırttım attım. Önceden hergün girdiğim trendyol, morhipo vs ye artık sadece ihtiyacım olan bir şeye bakmak için ayda 1-2 giriyorsam irademi kontrol altına almışım demektir:) Ama herzaman bunu düşündüm "bazılarının neden 8-9 fondöteni var?! Her gün yüzünü yıkar gibi fondöten pudra mı sürüyor?".. Fondöten kullanmadığımdan bunu anlayamıyorum ama kendimi de çok fazla rujum olduğu için eleştirmiyor değilim:/ :p

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hehe teşekkür ederim canım :)) Valla benim de çok fazla makyaj malzemem var kullandığıma oranla ama ben kendimi bile çözebilmiş değilim neden aldım acaba? :D:D:D Neyse ki artık kendimi frenliyorum :))

      Sil
  11. haklısın tabi diyecek bir şey yok ama kendimize engel olamıyoruz orası kesin çünkü herşey çok cazip yine de belli bir miktarda tutmaya çalışıyorum kendi adıma daha fazlasını da ruhum kaldırmıyor :-)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hele de indirim varsa hiç engel olamıyoruz valla :((

      Sil
  12. Hepsinin sebebi rahatlamak isteme psikolojik :/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bana da öyle geliyor, alınca bir mutluluk bir rahatlık anlatamam, eve gelince de "eneee ben bını nereye koycam şimdi" diyorum :D :D :D

      Sil
  13. Ne kadar doğru bir yazı olmuş..

    YanıtlaSil
  14. Ben bu durumu kredi kartlarım patlayınca farkettim.. Kötü bir tecrübe iyi bir ders oldu bir kaç aydır sadece biten ürünün yenisini alıyorum. Herseyden önce cildimi tanıyorum eskiden bir yığın fondöten varken şimdi bir fondöten bir bb krem var elimde sadece bitince alıyorum.Bakımlı olmak full makyajlı dolaşmak değil herşeyden önce temiz, pak ve tabir-i caizse jilet gibi olmaktır. Bunu tam anlamıyla uyguladığımızda daha bakımlı insanlar olacağız aslında... :) ağzına yüreğine sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzel açıklamışsın bakımlı olmayı canım. Aynen öyle valla :)) Teşekkürler güzel yorumun için :* ♥

      Sil
  15. Bu yazdıklarınızı her alanda düşünebiliriz.. İlk olarak aklıma telefonlar geldi. Çocukken evimize telefon bağlanması bizim için çok farklı, çok özel bir durumdu.. Ve eve bağlanan o telefon ta ki bozulana kadar ben diyeyim 15, siz deyin 20 yıl kullanıldı.. Ama şimdi biz sabah uykudan uyanamadan yeni bir telefon icat edilmiş de, teknolojisi şöyleymiş de.... Ve müthiş talep patlaması yaşanıyor... Tv ler, telefonlar, ev gereçleri, giyim, araba, 1500 çift ayakkabı, bilmem kaç tane marka çanta falan da filan...... Son birkaç yılda insanlar çok değişti... Ve benim şahsi görüşüm: İnsanlar manevi doyumsuzluklarını maddi doyumlar yaratarak elde etmeye; manevi yönleri ile değil de maddi yönleri ile ön planda olmaya çalışıyorlar... Bunun bir kırılma noktası olacağı kanaatindeyim.. Çünkü yapay olan, suni olan hiç bir şey sonsuza dek sürmez... Sözü çok uzattım ama siz makyajdan yola çıkarak aslında çağımızın sorunlarına ışık tutmuşsunuz..
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok doğru yazmışsınız, ne yazık ki öyle... Ben de aynı fikirdeyim. Güzel yorumunuz için teşekkürler :) Sevgiler ♥

      Sil
  16. Çok doğru demişsin. Zırvalamak değil dedikleri gibi kral çıplk demek bu. Tebrik ederim

    YanıtlaSil
  17. O kadar doğru ki tüm cümleler, bizi nelerin beklediğini bilmeden hunharca tüketiyoruz her şeyi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen öyle canım, teşekkür ederim yorumun için :* :)

      Sil

♥ Bak en çok bunlar okundu ;)